Woord van de week: Deeleconomie

Afbeeldingsresultaat voor sharing economy

De deeleconomie is het delen of collectief consumeren van goederen zoals een auto, werktuigen, appartementen, … . In het Engels spreekt men vaak over sharing economy, maar evengoed over collaborative economy, peer-to-peer economy of platform economy.

Door die terminologie rekenen sommigen de diensten zoals de taxiritten van Uber ook tot de deeleconomie. Volgens prof. Koen Frenken klopt dat niet helemaal.

Wel is iedereen het erover eens dat de nieuwe digitale communicatietechnologiƫn, platformen zoals ontwikkeld door Airbnb, Uber, Bla Bla Car, enz., de deeleconomie hebben gelanceerd. Vaak helpen ze effectief overconsumptie en overcapaciteit op te lossen zodat in principe een ecologisch en sociaal effect te verwachten is. Maar er zijn ook nevenverschijnselen die niet zo leuk zijn. Zo heeft Airbnb er mee voor gezorgd dat de prijzen op de vastgoedmarkt de hoogte in gaan, wat dan weer nadelig is voor een aantal mensen die zich plots geen huisje meer kunnen veroorloven.

De vraag is wie er echt profiteert van de deeleconomie, wie de vruchten plukt. Een paar multinationals of de maatschappij? En moet de overheid dan ingrijpen of eerder afwachten. Een discussie die ook in volgend filmpje met prof. Frenken wordt aangegaan.