Woord van de week: Holacracy

Holacracy is een methode om op gedecentraliseerde wijze een organisatie/bedrijf te managen. Het werd bedacht door Brian Robertson  van Ternary Software (Pennsylvania, USA) rond 2007. Nadien richtte hij HolacracyOne op en publiceerde het boek Holacracy: The New Management System for a Rapidly Changing World (2015). Een kort introducerend filmpje en een korte samenvatting van het boekje:

Inspiratie haalde Robertson bij Arthur Koestler’s concept ‘holon‘ (een autonoom geheel dat tegelijk deel is van een groter geheel), maar ook uit agile software development methodes en lean manufacturing. Af en toe maken mensen ook een vergelijking met een verwand model: sociocratie.

Zoals in het filmpje gezegd, is Zappos het grote voorbeeld dat Holacracy bekend maakte. Het is echter ook het bedrijf dat aantoonde dat Holacracy niet noodzakelijk echt werkt. Het volgende filmpje gaat iets dieper in op de problemen bij Zappos.