Boekbespreking: Dave Gray, The connected company

Een interessante titel die zeer goed aansluit bij het idee├źngoed waar we met de bachelor netwerkeconomie aan proberen te werken is het boek van Dave Gray, The Connected Company. In dat boek beschrijft de auteur hoe je aan de slag moet gaan om van je bedrijf of organisatie een entiteit te maken die beter is aangepast aan de netwerkmaatschappij. Het boek beschrijft niet alleen de noodzaak van deze transformatie als je wil overleven en bloeien, maar toont vooral ook aan hoe bestaande bedrijven reeds bezig zijn met deze transformatie.

Het enige nadeel vond ik de focus op grote bedrijven. Het zal uiteraard wel zo zijn dat de meeste resources om te transformeren naar een netwerkbedrijf in grote bedrijven aanwezig zijn en het is ook veel gemakkelijker om de lezer aan te spreken met gekende (en dus grote) bedrijven, maar wat we tegenwoordig heel vaak zien is dat de grootste wendbaarheid en de meest spectaculaire netwerkintegratie, zich vaak situeert in de kleinere bedrijven. In principe wordt dit in het boek wel erkend, maar helaas wordt het zelden concreet gemaakt.

Ondanks dit minpunt is het zeker een boek dat de moeite van het lezen waard is als je jezelf afvraagt wat nu precies de eigenheid is van een bedrijf of een organisatie die aangepast is aan het netwerktijdperk en hoe je daar zelf naartoe kunt evolueren. Het leest vlot en brengt de inzichten op een toegankelijke manier aan. Toch wel een aanrader dus.