Woord van de week: Privacy

Privacy is in het nieuws de laatste weken. Mark Zuckerberg krijgt zware klappen en wordt zich zo meer bewust van zijn eigen blinde vlek. De EU voert een nieuwe databescherming en privacy regelement in, de GDPR.

Privacy is de “de mogelijkheid om in eigen omgeving helemaal zichzelf te zijn”. Waarom is dit belangrijk? Glenn Greenwald legt het je graag uit.

Kort samengevat kunnen we stellen dat privacy belangrijk is om beslissingen te kunnen nemen vanuit je eigen wilskracht. Zonder privacy kan het zijn dat je beslissingen gaat nemen op basis van de verwachtingen van anderen. Privacy is belangrijk in creativiteit en innovatie. Om te kunnen vernieuwen is een ruimte nodig zonder de beoordelende ogen van anderen. Een ruimte waar je vrij ideeën kan vormen, uitgebijt kan redeneren en vrijuit kan spreken. Privacy stelt je in staat te gaan exploreren en buiten de traditionele hokjes te treden.

Op maatschappelijk vlak is privacy belangrijk omdat de verzameling van individuele beslissingen het maatschappelijk gebeuren bepaalt. We wisten al langer dat onze data en tools gebruikt worden voor het verleidingspel in de consumptiemaatschappij te bevorderen. Maar na de openbaring van de Cambirigde Analytica files is het duidelijk dat onze privacy op een gesofistikeerde manier geschonden wordt voor politieke manipulatie.

Zonder privacy komen we in een conformistische, gehoorzame en onderdrukte maatschappij terecht. In Europa vinden we democratie, individuele vrijheid, en tolerantie belangrijk. Zonder een strenge privacyregelgeving dreigen we deze waardes te verliezen.

Betekent dit dat we de digitale revolutie moeten trachten tegen te houden? Neen, we mogen het kind niet met het badwater weggooien. De digitale revolutie biedt kansen voor emancipatie. En er is veel potentieel voor digitale innovatie die de privacy respecteren. Met open source platformen kan je zelf achterhalen wat de algoritmes met je privacy doen. Of via blockchain technologie kan je zelf bepalen wie je data gebruikt. En met end-to-end encryptie weet je zeker dat er niemand meeleest.

Signal is voorbeeld van een open source platform waar je vrij kan communiceren via end-to-end encryptie.

Dock.io is een blokchain alternatief op LinkendIn.