Eindpresentaties businesscases 2019

Op donderdag 6 juni 2019 trokken de studenten netwerkeconomie allemaal, zowel eerste als tweede jaar, naar het Meetdistrict in de Ghelamco arena te gent. Daar hadden ze een spannende dag voor de boeg. Waar de eerstejaars vol bewondering keken naar het Meetdistrict zelf, was dit voor de tweedejaars reeds het tweede bezoek, dus hier werd meer uitgekeken naar de interessante sprekers van HumanITi, namelijk Frank Vanhamel en Paul Demarbaix, en Jean Loyens, die voor ons het concept en de methodieken van Influencers kwam toelichten.

Netwerkeconomie Kortrijk 2019

Hierna kwamen de studenten om beurt hun ruggengraatproject voorstellen, waarvan u hieronder een korte samenvatting kunt nalezen, vergezeld met een samenvatting van hun verdienmodel.

1. Toodo

Toodo kwam ons vertellen hoe lastig kleine ondernemingen het hebben om een crowdfundingactie op poten te zetten, en hierna ook verder uit te werken. De vijf studenten zagen hier dus een gat in de markt en besloten zich te gaan verdiepen in de alternatieve financieringsvorm en hier dus experts in te worden. Hun samenwerking met het WGC (wijkgezondheidscentrum) werd hier ook toegelicht en ze brachten ons een mooie presentatie waar ze hun concepten duidelijk illustreerden.

Hun verdienmodel is er vooral op gericht om een percentage van het binnengebrachte kapitaal van de crowdfunding te nemen om hun kosten te dekken. Dit zorgt ervoor dat ze extra hard gestimuleerd zijn om het beoogde bedrag binnen te halen. Wie advies wil, maar de crowdfundingactie zelf op poten wil zetten, kan hiervoor een offerte vragen en een projectprijs op maat zal berekend worden.

2. COSTU

In het tweede jaar zit nog een onderneming in de pre-startfase, namelijk COSTU. Dit is een onderneming die zich heel hard focust op duaal leren, en dit gecombineerd met de opkomende hype van de platformeconomie. Ze willen graag studenten dichter bij de bedrijfswereld krijgen door hen uit te sturen als “young consultant”. Studenten van allerhande richtingen zijn welkom en ook veel verschillende bedrijven zullen welkom zijn op het platform. In de presentatie werd 1 van de potentiële opdrachten die young consultants uit kunnen voeren voorgesteld aan de hand van hun testproject die ze deden bij CREAX. Hiervoor hebben ze namelijk Business Process Diagrams getekend en hieruit verbetervoorstellen geformuleerd voor CREAX.

COSTU hanteert een klassieke projectprijs, waarbij het bedrijf dus eerst een proposal ontvangt en hier dan kan onderhandelen over de prijs. De studenten worden dus betaalt onder het statuut “deeleconomie” en dit per afgewerkt project.

Meer informatie kan verkregen worden via info@costu.be

COSTU-team

3. Aquaterra

De landbouwsector volledig disrupteren, dat dachten de jongens van Aquaterra. Ze bouwden een machine waarmee planten kunnen worden geteeld in optimale omstandigheden om zo weinig mogelijk water en energie te verspillen. De set-up bestaat uit een grote koker die aan de randen plaats heeft voor de planten en in het midden is er ruimte voor de UV-lampen. Ze hopen met hun idee hun sociaal-maatschappelijk steentje bij te dragen en hun product tot leven te zien komen in de landbouwsector. Dit team nam reeds deel aan verschillende wedstrijden en kreeg hier ook heel positieve feedback op, hoewel sommige juryleden toch nog sceptisch blijven.

Het verdienmodel van Aquaterra ligt anders, gezien dit geen dienst is, maar een product. Ze hebben een vaste kostprijs berekend aan de hand van hun kosten aan ontwikkeling en opbouw. De machine heeft een relatief korte tijd nodig om zichzelf terug te verdienen en is zo de ideale investering voor de landbouwer van de 21ste eeuw.

4. Getcom

Getcom, een bedrijf die dan weer de digitalisatie op zich nam, besloot aan de slag te gaan met de online wereld van een offline bedrijf. Ze geven advies rond SEO, e-commerce, digitale marketing,… Kortom alles wat je bedrijf zicht maar online kan wensen. Een van hun hoofdtaken is ook het zoeken van het ideale platform om je bedrijf op te profileren en promoten. Getcom doet ook onderzoek naar alle wetgeving hierrond zodat je dus niet in de problemen komt, GDPR-gewijs dan.

Getcom heeft ook een interessant verdienmodel, namelijk service packages. Deze packages zijn, zoals het woord al zegt, pakketten waarin ze verschillende diensten samen verkopen. Deze pakketten hebben een vaste prijs en bieden je dus als klant heel wat mogelijkheden.

Getcom team

5. STUFO

De kotkilootjes achterwege laten, dit kwam naar voor uit de presentatie van STUFO. Hiermee bedoelen ze dus dat kotstudenten vaak heel ongezond eten en daar ook (letterlijk) de gevolgen van meedragen. Dit willen ze aanpakken door gezonde maaltijden aan te bieden die de student zelf heel makkelijk kan klaarmaken om van te genieten. Ook willen ze naar de toekomst toe duurzaamheid nastreven en workshops organiseren waar studenten samen hun maaltijden kunnen maken. Hun eerste verkoopronde van deze maaltijden legde meteen ook de pijnpunten bloot, namelijk het feit dat maaltijden voorbereiden heel wat werk is en dat je dit ook pas een dag op voorhand kunt doen. De presentatie werd heel levendig gegeven en dat kon de jury wel smaken.

STUFO verkoopt deze maaltijden op bestelling, wat dus betekent dat de studenten op voorhand hun maaltijdkeuze van het menu moeten kiezen om deze dan enkele dagen nadien op te halen in een ophaalpunt van STUFO.

6. SWITCH Visuals

“Maak de switch” is wat de presentatie van SWITCH naar voor brengt, namelijk de switch van onbekend naar bekend, en dit door je marketing en visualisaties te laten opvallen. SWITCH bracht hun service ook naar voor door een heel mooie presentatie te geven die tot de verbeelding van de juryleden sprak. Hun sterkte ligt vooral in het jonge team die al wat ervaring heeft op vlak van visuals, ze toonden dit dan ook meteen aan. Het team is heel flexibel en past zich volledig aan aan de marketingwensen van de klant.

Het verdienmodel van SWITCH Visuals is ook een projectprijs, want “ieder project is anders” hoor ik hen nog zeggen. Ze zullen dus hun besteedde uren aan het project verwerken in deze projectprijs.

7. Xplicit clothing

Last but not least kwam Xplicit hun project voorstellen. Dit team van vier wil hun steentje bijdragen voor de natuur op een wel heel groene manier, namelijk door het verwerken van hennep in hun zelfbedrukte t-shirts met hun logo. De t-shirts zijn van heel hoge kwaliteit en de stof ervan is volledig biologisch gemaakt. De hennepplant die deel uitmaakt van de grondstoffen voor de t-shirts heeft veel minder water nodig dan de katoenplant en helpt dus mee met het verminderen van waterverbruik. Het jonge team wil hun project daarbovenop ook nog eens circulair maken door de t-shirts die niet meer worden gedragen in te zamelen en terug in omloop te brengen.

Het verdienmodel hier is een redelijk klassiek retailmodel, maar de circulaire twist die ze eraan geven kan hen zeker een voordeel opleveren.

Xplicit team

Dit waren dus de zeven teams die hun businessidee kwamen voorstellen tijdens de eindpresentaties. Wat mij vooral opviel in de cases waren de zeer uiteenlopende verdienmodellen, hebben de lessen “alternatieve verdienmodellen” hier wat mee te maken?

Een projectfiche van ieder project kan je in deze flyer “ruggengraat projecten juni 2019” nog eens bekijken.