If you want to go far…

Ondernemen is op weg gaan. Wanneer je doelen voor ogen hebt denk dan aan het Afrikaanse spreekwoord dat zegt:
“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.
Ondernemen kan je vanuit deze twee standpunten uitvoeren; alleen of samen. Binnen netwerkeconomie wordt ingezet in het ‘samen ondernemen’. Omdat deze inzet op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaamheid zit hem ook in duurzame contacten. Wie ver wil reiken, heeft meer kans op lange termijn als dit ‘together’ is.

Met 8 studenten netwerkeconomie en 2 lectoren vertrokken we richting the city of dreams. Waar we het startup landschap verkennen van zowel Belgische als Amerikaanse bedrijven. Met 10 personen zijn we vertrokken en met zeker 20 personen ben ik in mijn digitale pocket teruggekeerd. Dat is waar de richting netwerkeconomie onder andere voor staat. Want netwerken is zaaien.

Netwerken en tips

Zaaien via netwerken heeft pas effect als je nadien ook gaat oogsten. Er zijn twee manieren om te netwerken: lui netwerken en hard netwerken.

Bij lui netwerken geloof je er in dat dat mensen op jou afkomen, je laat de eventen passeren zonder zelf veel betekenisvolle contacten te leggen. Een businesskaartje uitwisselen biedt geen garantie van een goed genetwerkt gesprek.

Bij het hard netwerken ga je gesprekken aanknopen met een duidelijk doel voor ogen. Jij leert de ander kennen en zij jou. Het contact wordt betekenisvol wanneer je na zo’n gesprek enkele zaken doorlopen hebt. Hier volgen enkele tips voor de aanpak:

  • Wat wil je met het mini-gesprekje bereiken?
  • Waar is de ander naar op zoek? En toets de urgentie.
  • Wat is de urgentie in jouw vakgebied en herkent de ander dit?
  • Deel hoe jij dit probleem aanpakt en welke klant hierbij baat had.
  • Vraag recht door zee of de ander belangstelling heeft.
  • Verwijs naar je contactgegevens en doe een aanbod voor verdere samenwerking.
  • Neem vervolgens afscheid met een duidelijke toezegging of afspraak ook als deze er niet zijn.

Ik voeg aan hard netwerken graag nog een derde toe, kwalitatief netwerken. Dit houdt in dat je de gesprekken en de contacten achteraf gaat onderhouden en betrekken in je communicatie. Het kwalitatief netwerken gaat over het ‘water geven’ aan wat je gezaaid hebt. Kom jouw afspraken na.

Samenwerken via open source

Om samen ver te gaan hoef je niet fysiek met elkaar verbonden te zijn. Er bestaan tools en platformen die samenwerkingen ondersteunen. Eén van die samenwerkingstools is bijvoorbeeld GitHub. GitHub is een opensource platform die bestaat sinds 2008 en reeds een 40 miljoen geregistreerde gebruikers heeft. Naast het feit dat GitHub momenteel gezien wordt als de beste versiebeheer voor programmeurs is het ook een uitstekende tool voor projectmanagement. Als je bijvoorbeeld met een team een app wil maken. Dan kan iedereen de code zien en erop verder bouwen, er is tracking van het werk en de verschillende versies worden gearchiveerd. De voordelen van dergelijk open source platform is dat je kan gaan samenwerken tussen verschillende organsaties. Je kan dit op volledig onafhankelijke tijdstippen doen. En dit is een enorm voordeel in een globaliserende wereld. Een mooi voorbeeld van een internationaal project in het zuiden kregen we verteld van de programma manager in GitHub, Mala Kumar. Wereldwijd heeft zij projecten vorm gegeven, van USA over Afrika tot in Europa voor zowel ingo’s, private bedrijven als bij de de UN.

De combinatie van kwalitatief netwerken en samenwerken via platformen ondertreept als geen ander dat je samen duurzaam en ver kunt reiken. Als ondernemer in New York wordt er zelfs verwacht en van uitgegaan dat je heel doelgericht gaat netwerken. Het voordeel is dat je je daar volledig in kan laten gaan. Iets wat in contrast staat met de meer teruggehouden aanpak van de meeste Vlamingen. Nieuwe gesprekken, ideeën, verwachtingen, vragen en voorstellen en een actieve houding wordt erg geapprecieerd.
Zaai, geef water, oogst, verwerk en geniet van je ondernemersreis.