Werken in België vs New York

Mijn ervaring: Zelfsturende teams

We kwamen wederom binnen in een torenhoog gebouw in het centrum van New York. Grote multinationals overheersen, maar hier en daar duiken vernieuwende startups op. Iedereen was bezig, niet met koffiekletsen, maar met samenwerken. Overal wordt er in team gewerkt en er is amper onderscheid tussen de bazen en de werknemers. Er wordt gebruik gemaakt van co-working spaces die de deeleconomie bevorderen en er is geen dresscode. De kantoren zijn open ruimtes, creatievelingen lopen heen en weer, de muren hangen vol met ideeën en er hangt een vertrouwelijke sfeer.

Na een week is het al zeer duidelijk hoe verschillend er in New York gewerkt wordt in vergelijking met België. Er zijn geen kantoren achter gesloten muren. Er wordt veel belang gehecht aan de inkleding van de gebouwen, het uitzicht, het design van de bureaus,… Het is duidelijk dat er efficiënter en meer gewerkt wordt op een aangename plek die vertrouwelijk aanvoelt samen met mensen die vertrouwelijk aanvoelen.

Verder krijgen New Yorkers meer verantwoordelijkheid. In het bedrijf THAT werden er teams gevormd, gekozen door de werknemers zelf die elk de verantwoordelijkheid kregen voor een groot project. Tot de aflevering krijgen ze’ carte blanche’ en enkel het eindresultaat wordt nagekeken. In België wordt er nog te veel gewerkt in traditionele structuren terwijl we net als New York dichterbij tegen horizontale structuren moeten gaan. Uiteraard zullen een tegenslagen volgen, maar indien je de werknemers behandelt als collega’s zullen zij dit ook doen, zullen zij durven kritische vragen stellen, hun input geven en hun verantwoordelijkheid nemen.

Link Netwerkeconomie

In de klassieke richtingen heb je de docent en de student. Twee verschillende functies die anders behandelt worden. De docent is de baas en heeft het laatste woord. De student moet steeds luisteren en een vraag stellen kan niet tijdens de les. Hier moet een afspraak voor gemaakt worden. In de richting Netwerkeconomie is dit niet zo. Als we iets kunnen vertellen wat de groep interesseert en relevant is voor de netwerkeconomen hebben we de kans dit te verkondigen. We staan dicht bij de docenten en het verschil tussen docent en student wordt zeer klein gemaakt. We worden geleerd out-of-the-box te denken en zijn gestimuleerd actief te zijn buiten de richting Netwerkeconomie. Er mag feedback gegeven worden over de docenten en de richting, wat zeg ik, dit wordt zelf gestimuleerd door de docenten. Het enige verschil is dat de lectoren vooraan staan. Beide partijen proberen elkaar aan te vullen en de kwaliteit van de richting omhoog te halen.  Dit is zeer vergelijkbaar met de gang van zaken in New York.