New York city en zijn sociale bubbel

In Februari ging ik samen met enkele mede-studenten op inspiratiereis naar New York. Hier maakten we kennis met de Amerikaanse cultuur, en leerden we de bedrijvigheden van de grootstad kennen.

 

Ik heb mijn artikel de sociale bubbel genoemd. Dit stuk gaat over een persoonlijk gevoel die ik had bij New York en wat ik samen met andere studenten eigenlijk heb ervaren. Deze stad staat bekend om al haar indrukken en als de wereldwijde #1 op iedereen zijn bucketlist om te bezoeken. Dit zorgt er ook voor dat de inwoners van New York een bepaalde druk ervaren. De stad hangt vol reclame van picture-perfect mensen, het beeld die de mensen vormen over New York is dan ook één en al perfectie, maar wie er geweest is weet dat het niet de perfectie is. Het is een grootstad die ook zijn problemen kent.

 

Wat we zagen in New York is iets wat we over de gehele wereld momenteel kunnen zien, alleen ervaarden we dit nog extremer in de ‘city of dreams’. Door sociale media en alle picture-perfect plaatjes die we elke dag zien op tv, banners, magazines en noem maar op creeëren we een plaatje waar veel mensen willen aan voldoen. We ervaren die druk zelfs in België waar we niet elke dag worden geconfronteerd met miljoenen toeristen die hun beste outfit aan hebben om mooi te poseren bij het fotogenieke Times Square.

 

Zoals eerder vermeld heeft sociale media een enorme invloed op onze verlangens en hoe we er willen uitzien. In New York probeert iedereen anders te zijn en dit wordt vaak uitgedrukt in kledingstijl, als je wilt opvallen in New York doe je beter de meest basic-outfit aan in je kast want dan val je op. Iedereen is er speciaal gekleed en meestal ook met designer merken waar je gemakkelijk 500 euro betaald voor een paar schoenen. Iedereen in de stad probeert naar hun eigen beeld van perfectie toe te werken. Dit zorgt ervoor dat mensen heel hard bezig zijn met hun imago en steeds proberen op te vallen op een positieve manier, maar door zodanig gefocust te zijn op zichzelf beginnen mensen zich af te zonderen. Dit noem ik de sociale bubbel, mensen doen zo hun best om bij een groep te horen door bepaalde muziek te luisteren, bepaalde kleren te dragen of een bepaald kapsel te dragen dat het sociaal contact wegvalt.

 

Het hierboven vernoemde fenomeen zien we dan ook vooral wanneeer je bijvoorbeeld de metro binnenwandelt. Je ziet massa’s mensen, maar het is er niet perse muisstil maar het is wel opvallend hoe weinig mensen met elkaar praten. We zien mensen wachten op de metro terwijl ze netflix kijken, de metro komt aan ze stappen in en halen terug hun favoriete serie boven. Doen ze dit om er bij te horen? Dat weet ik niet, maar ik zie vooral dat ze geen communicatie hebben met elkaar. Ze zijn zo gefocust op zichzelf dat de belangrijkste factor wordt vergeten namelijk het sociale welzijn. Dit is ook de reden waarom er veel initiatieven in New York ontstaan om communities uit te bouwen waarbij wekelijkse samenkomsten worden georganiseerd. We werden ook verteld dat dit nu een trend aan het worden is, namelijk dat communitybuilding aspect. Het blijkt dus niet alleen mij op te vallen, maar ook enkele New-Yorkers.

 

Ik ben ervan overtuigd dat dit effect een grote impact heeft op onze manier van samenleven en dat we ons allemaal vaker uit onze sociale bubbel moeten begeven en niet zo zeer bezig te zijn met ons imago. ‘Just be who you are’ zouden de Amerikanen dan zeggen. Ikzelf ben heel veel bezig met sociale media en ik snap dat dit effect ontstond, want wie wil nu niet steenrijk zijn en zich alles kunnen aanschaffen wat ze willen? Alleen is dit alleen weggelegd voor een minderheid van de wereld, maar dit is wel de meerderheid die het beeld vormt op sociale media. We willen allemaal onszelf spiegelen hieraan, maar dit is niet de oplossing. Het is belangrijker om jouw echt sociaal leven te onderhouden en misschien kom je iemand tegen of ben je zelf ambitieus genoeg waardoor je toch het picture-perfect leven krijg? In ieder geval door er naar te kijken en te dromen ervan zal het niet lukken. Kom uit je bubbel!