Verschillende sectoren slaan de handen in elkaar

Creatief omgaan als ondernemer met het coronavirus: een opportuniteit om nieuwe innovatieve ideeën te ontwikkelen? Volgens mij wel!

De laatste 2 weken kom ik veel ondernemingen tegen die hun businessplan hebben omgegooid naar een nieuw corona-business-plan: creatief afstappen van ons dagdagelijks businessplan. In New York zagen we hier verschillende mooie voorbeelden van, het bedrijf ?What If! gaat op een creatieve manier nieuwe producten, diensten of businessplannen uitvinden voor jouw bedrijf: ‘?What If!’ maakt impact met hun manier van werken. Ze brengen een mix van vaardigheden samen. Deze unieke combinaties werken doordat elk verschillend individu sterk achter hun gedeelde waarden staat: Audacity, Love, Impact, Passion en Adventure.

Deze corona tijden bieden een ideale kans om als bedrijf een nieuwe weg in te slaan en te kijken waarin je nog kan groeien op technologisch vlak. Is mijn bedrijf klaar voor de toekomst? Werkt mijn bedrijf ook online? Wat gebeurt er met de teamwerking als die online verloopt? Zeer interessante situaties die opportuniteiten bieden. Ik wil graag drie artikels met jullie delen van ondernemers die het tijdens deze moeilijke periode over een andere boeg gegooid hebben. Deze ondernemers hebben verschillende expertises en zijn hun krachten gaan samen bundelen. Ze zijn verder gaan kijken dan hun eigen sector. Twee artsen in spe die de link willen maken met bedrijven om hun beademingsapparaat dat specifiek dient voor corona-patiënten op korte termijn te kunnen produceren in voldoende aantallen.

https://www.hln.be/in-de-buurt/aalst/broers-ontwikkelen-alternatief-beademingstoestel-in-de-strijd-tegen-corona-we-willen-met-hulp-van-bedrijven-corona-beademingsmachines-maken~aeb92b66/?fbclid=IwAR181hJ3guMjockUg0Lr7pGtrUUh4TUzWyjPfAfztWAtt-WI03c7-9rtWh0

Daarnaast psychologe, fitblogster en instagramfenomeen Gudrun Hespel die de krachten bundelt met 5 andere power onderneemsters om de corona tijden te overbruggen en het programma corona abs op poten te zetten.

https://www.hln.be/nina/fit-gezond/-sportinuwkot-dankzij-deze-online-initiatieven-kan-je-thuis-bewegen~a7ccbf84/

Twee bedrijven slaan de handen in elkaar om mondmaskers te maken. Van Heurck is een producent van werkkledij in Deurne en ECA is een bedrijf dat interieurs voor auto’s maakt. In de toekomst willen ze ook gaan samenwerken met Nederlandse bedrijven.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/14/twee-belgische-bedrijven-starten-productie-op-van-mondmaskers/

Het samenwerken met verschillende sectoren en het luisteren naar ander gestelde is kenmerk 7 disruptief ondernemen. Disruptief ondernemen kan in deze snel veranderde maatschappij veel opportuniteiten bieden voor je bedrijf. Indien je niet mee gaat in deze innovatieve rollercoaster is de kans op falen groot.
Je moet je als bedrijf steeds openstellen voor verschillende sectoren, bedrijven, beroepen, leeftijden, sociale klasse, ..

De consult bedrijven die we bezocht hebben in NY doen heel veel marktonderzoek om zoveel mogelijk stakeholders te betrekken.
Meestal luisteren mensen niet naar andere bedrijven, er wordt vooral geluisterd naar gelijkgestelde mensen. Dit is destructief voor je onderneming. Het is van belang dat je jezelf omringt met mensen die totaal anders zijn dan jou. Bv: Een oncoloog (dokter die kanker behandeld) is in een gesprek geraakt met een technicus (normaal praat de dokter niet met technicus). Door de informatie die de technicus aan de dokter gaf is radio therapie uitgevonden. Moest de dokter niet uit zijn ‘dokters kring’ gegaan zijn dan was radio therapie nooit uitgevonden.

De bedrijven, organisaties en scholen die we in NY hebben ontmoet stonden hier ook enorm voor open. Ik had het gevoel dat dit zij hier al verder in stonden. Ze waren allemaal heel benieuwd wat wij deden en hoe wij het deden. Verschillende bedrijven hadden vragen voorbereid om te kijken hoe het perspectief van een student netwerkeconomie was. Ze hoopte hier veel uit te leren. Zo vroeg het bedrijf Gemic hoe wij storytelling zagen en waarom we het belangrijk vinden. Ze bieden een wereldwijd perspectief aan op cultuur als de kracht die uiteindelijk markten en zakelijk succes vormt. Hier zijn ze dan ook steeds naar opzoek.

Je gaat dus niet alleen gaan kijken naar de afzonderlijke deelsystemen want dit levert je vaak niets op. Je kijkt ook naar de wisselwerking die mogelijk is tussen andere bedrijven, mensen, beroepen, leeftijden, .. en naar hun plaats in het geheel. Dit is systeemdenken. Het levert meer innovatie op voor een bedrijf, samenwerkingen en een groter netwerk.

Door puntje zeven toe te passen pas je beter in een netwerkmaatschappij. In veel bedrijven gaan mensen niet met ander gestemde gaan communiceren, krachten gaan bundelen, ze blijven vooral op hun eigen eiland. Door te gaan communiceren met ander gestemde pas je als organisatie beter in een netwerkmaatschappij. Je krijgt zo een breder perspectief dat voordelig zal uitdraaien voor je bedrijf.