De impact van Covid-19 in New York

Hoe is de huidige toestand in NY

Amerika is op de dag van vandaag (17/04/2020) het zwaarst getroffen land met als uitschieter NYC als de zwaarst getroffen stad van het land. Momenteel hebben ze al meer dan 110.000 bevestigde besmettingen en al meer dan 10.000 sterfgevallen in NYC. Het gaat zelfs zo ver dat ze voor de mensen zonder familie en vrienden massa graven voorzien & voor de niet corona zieken een extra “hospital ship” lieten aanmeren omdat ze de druk niet meer aankunnen. In New York spreken ze zelfs de woorden uit dat dit een ergere tragedie is dan 9/11. Wel straf, wetende dat wij er enkele maanden geleden in februari zelf rondliepen.

Rechts kan u alvast een video terug vinden die de huidige situatie samenvat in New York State, alsook een iets oudere grafiek die de ernst van de situatie visueel weergeeft.

Het probleem in New York City is dat iedereen er dicht op elkaar zit en het daar de gewoonte is om altijd uit te eten omdat hun appartementen en woningen zo danig klein zijn. Ze hebben er een zelfde soort lockdown als wij in België, met het verschil dat de meesten van ons nog een tuin hebben en op een grotere oppervlakte leven dan in NYC. Daarbovenop is het sociaal systeem in Amerika ook heel wat minder wat er voor zal zorgen dat veel mensen ook in financiële problemen terecht zullen komen. Momenteel duurt de lockdown er nog tot 16 mei, maar de kans is reëel dat deze nog verlengt wordt.

Als we dit dan gaan bekijken in verschillen perspectieven is dit voor NYC een enorme economische ramp, verschillende stakeholders hebben heel wat invloed op elkaar, meer dan hier omdat die cultuur van leven er volledig anders is. Hier gaan we bijvoorbeeld sporadisch gaan uiteten daar is het vaak twee maal daags. Daarbovenop ligt het toerisme in NYC ook volledig stil en staan de altijd druk bezette straten van de stad die nooit slaapt ook volledig leeg. Nu snap ik de vergelijking wel met 9/11, op economisch schade gebied zal Covid-19 zeker in de buurt komen.

(Hieronder ziet u 2 video’s van NYC tijdens en voor Covid-19)

Het is niet allemaal slecht nieuws want in de laatste cijfers zien we ook dat hun “curve” aan het afvlakken is, maar ze hebben nog een lange weg te gaan.

Wat zijn de gevolgen van de corona crisis in NY

Zoals hierboven vermeld is het op gezondheid vlak een grote ramp in NYC , maar het ongetwijfeld een even erge economische crisis.  Voornamelijk de horeca moet klappen incasseren en hebben alvast veel mensen laten gaan waardoor deze mensen zonder loon vallen en als ze geen ziekteverzekering hebben, zijn ze als een vogel voor de kat voor het virus. 

Vervolgens zullen ook ongelooflijk veel bedrijven moeten omschakelen naar thuiswerk wat niet evident is en waar er ook heel wat kosten bij komen kijken. Daarnaast moeten ze ook nog hun peperdure huur of afbetaling betalen van hun werkruimtes in de skyscrapers van NYC.  Dit zal zorgen voor een stormvloed aan faillissementen wat een ramp is voor de lokale economie. 

Technologie bedrijven zoals Microsoft en Zoom daarentegen doen momenteel gouden zaken. Iedereen heeft nu vraag naar tools waar er synchroon en asynchroon kan gewerkt worden zoals Microsofts modern workplace of de video call software van Zoom. Volgens mij zijn ze daar aan snel tempo extra serverrekken aan het bijzetten. 

Nu is het natuurlijk wel belangrijker dan ooit om solidair te zijn met elkaar en allemaal gemeenschappelijk onze verantwoordelijkheid opnemen om naar het zelfde doel te steven, namelijk: NYC corona vrij! Het is in tijden zoals nu wanneer je tijd hebt om na te denken en beseft dat weten, kennis en waarheid allemaal subjectief zijn. Zeker als je eigen president het virus ontmijnd en het vergelijkt met een griepje. Pas wanneer iedereen zelf de gevolgen er van in ziet gaan ze op een zelfde golflengte kunnen zitten en naar hetzelfde doel kunnen streven.

Wat na het corona virus

Het is duidelijk dat het lang zal duren om uit deze crisis te geraken en dat ze nog niet onmiddellijk gedaan is, maar na regen komt zonneschijn en als we wat vooruit durven kijken zien we terug een aantal trends opduiken als gevolg van het corona virus, hier som ik er een aantal op. 

 • Streaming services
   • Mensen die graag films bekijken en af en toe naar de bioscoop gingen of mensen die zich vervelen thuis zullen hoogst waarschijnlijk in deze periode wel een streamings service aanschaffen. Wat ervoor zal zorgen dat services zoals Netflix meer klanten zullen hebben en dus meer geld kunnen investeren in nieuwe licenties of nieuwe shows waardoor er een groter publiek zal op afkomen. 
   • De laatste jaren waren deze services al in een grote opmars maar nu zullen we ze nog sneller zien stijgen.
 • Food delivery
   • Voornamelijk in steden als NYC zal dit een grote sprong voorwaarts maken omdat er hier een cultuur heerst om vaak uit te gaan eten. Omdat dit nu wegvalt hebben mensen nood aan een nieuw initiatief en is het enige wat de horeca kan doen een delivery service opzetten. 
   • Veel restaurants zullen deze service na corona waarschijnlijk verderzetten wat ervoor zal zorgen dat er een uitgebreider netwerk zal zijn voor food delivery in de komende jaren. 
 • Autarkie bij bedrijven
   • Veel bedrijven werken tegenwoordig “samen” aan 1 geheel product. Als we bijvoorbeeld kijken naar televisies dan zien we dat iedere component door een ander bedrijf gemaakt wordt. In tijden van corona crisis is dit een groot probleem, want als de eindfabrikant samenwerkt met een extern bedrijf die schermen maakt voor hun televisies & dat bedrijf moet sluiten, dan kan de eindfabrikant zelf ook niet verder.
   • Zo zien we nu een kettingreactie van bedrijven in moeilijkheden. Daarom zullen in de toekomst verschillende bedrijven meer een meer volgens een autarkie werken, dit houdt in dat ze zoveel mogelijk “in-house” gaan realiseren zodat ze niet afhankelijk zijn van hun stakeholders. 
 • Moderne werkplek
   • Het spreekt voor zich dat heel wat bedrijven zullen moeten overschakelen naar digitale werkplekken waar ze van thuis uit online kunnen werken. De kans dat veel bedrijven deze vernieuwing van hun infrastructuur zullen behouden om flexibel te kunnen blijven werken is reëel. 
   • Hier heb ik nog een apart bericht over geschreven, als u dit wilt lezen klik dan hier.