Canal Str. Market: een bron van inspiratie

Zoals jullie wellicht al weten, ben ik een plant volgens de Belbin-rollen. En tijdens de reis heb ik, op persoonlijk en creatief vlak, meer gehad aan de vrije tijd dan de bezoeken (al waren die natuurlijk op professioneel niveau ook interessant). Zo hebben food markets zoals de Time Out Market in Dumbo en vooral de Canal Street Market in Soho me geïnspireerd om dit concept te vertalen naar een project die in Kortrijk zou kunnen werken.

Canal Street Market

Vooral Canal Street Market inspireerde me om iets te doen met dit concept. Deze food/retail market is een zorgvuldig gecureerde Retailmarkt waar eten, kunst en shoppen hand in hand gaan. We leerden het kennen omdat we op zoek waren naar take away koffie. Je kan dus stellen dat we er toevallig beland zijn. Later die dag zijn we nog eens teruggekeerd om de markt verder te verkennen. Bovendien was ik nog op zoek naar een verjaardagskaart. Dus ben ik die maar gaan zoeken in de Retail zone. Je kan er namelijk vooral juwelen, kledij, bonsai, geschenken en design objecten vinden. (Lees verder onder fotoreeks)

Ook is er ruimte voor pop-up initiatieven en evenementen. Een van die initiatieven was de pop-up store van (Greenhouse), het incubatie-project van Foot Locker. New Balance en Paperboy hebben, via (Greenhouse) een samenwerking opgestart. Het eindresultaat kon je daar, voor het eerst in Noord-Amerika, zien en kopen. New Balance kan je kennen als sport- en sneakermerk. Paperboy is een restaurant in Parijs die voedsel met fashion combineert. De Canal Street Market was dus de perfecte plaats om de Frans-Amerikaanse samenwerking in Noord-Amerika te gaan voorstellen. Andere evenementen, zijn oa. Meet & Greets en comedy shows.

Een Canal Street Market in Kortrijk?

Al jaren wil ik een permanente invulling bedenken voor de Gouden Lanteern, een leegstaand cinemagebouw in art deco stijl naar een ontwerp van de Kortrijkse architect Richard Acke (1873-1934). In een recenter verleden werd het pand gebruikt door oa. De Kreun, Limelight (het huidige kunstencentrum Buda) en de afgelopen jaren nog pop-up winterbar Sibëria (die afgelopen winter verhuisde naar een groter pand). Het gebouw spreekt me vooral aan door de art deco gevel. Ook vind ik het jammer dat er maar geen oplossing komt voor dit stukje Kortrijks erfgoed. Er waren al ideeën om er appartementen te zetten, maar Stad Kortrijk weigerde dit en heeft 4 jaar geleden beslist dat de gevel bewaard moet blijven. Daarnaast moet elk nieuw voorstel rekening houden met vooropgestelde eisen. Zo mag je maximaal 5 verdiepingen hoog bouwen, maar moet het verschil tussen oud en nieuw zichtbaar zijn door de nieuwbouw 1,5 m achter de voorgevel te bouwen. Bovendien moet de gevel gerestaureerd worden naar de oorspronkelijke staat. (Lees verder onder foto).

Gevel “Gouden Lanteern” (2002) toen in gebruik door Limelight, foto gemaakt door Ann De Gunsch

Ik ben de richting netwerkeconomie beginnen studeren met het idee om er een soort YouTube Space op te richten. Maar dit idee heb ik on hold gezet. Bovendien vermoed ik dat dit idee te niche zou zijn om te werken in Kortrijk. De Canal Street Market heeft me echter geïnspireerd om een soortgelijke invulling uit te werken voor de Gouden Lanteern zodat alle Kortrijkzanen opnieuw kunnen genieten van dit gebouw op een laagdrempelige manier. Mijn huidig idee is om er dus ook gecureerde retail markt op te richten gecombineerd met een kleine food market en cultuur.

De focus zou, net zoals in de Canal Street Market, liggen op het aanbieden van pop-up verkoop-ruimtes voor lokale handelaars, kunstenaars, … Deze aanpak zorgt ervoor dat er altijd wel een reden is om de markt te komen bezoeken. Je weet namelijk nooit welke handelaar nog aanwezig is en welke niet (of wanneer een bepaalde handelaar terug is om bijv. een nieuw product voor te stellen). Ook voor de food market, zou ik focussen op het aanbieden van lokaal voedsel. Zo zou ik samenwerkingen willen aangaan met lokale slagers, bakkers, de lokaalmarkt van Heule, … om de food stands te kunnen voorzien van lokaal geteeld voedsel. Op cultureel vlak, wil ik podiumruimte voorzien waar voordrachten, (slam) poëzie, stand up comedy enz. kunnen doorgaan. Hierdoor creëer je dus een bijna all-in-one experience store van en voor Kortrijkzanen.

Heeft dit idee kans van slagen?

Het huidige stadsbestuur heeft al voorgesteld om weer een overdekte markthal te bouwen op de veemarkt. Ik denk echter dat die ruimte te groot zal zijn om dit in een stad als Kortrijk om dit te doen slagen. K in Kortrijk was ook al zo’n grootschalig project, maar 10 jaar na de opening blijkt echter dat het shoppingcenter 30 % te groot is waardoor een groot deel een nieuwe invulling moet krijgen. Die nieuwe markthal (die 1500 m² groot zou zijn) zou enkele honderden meter van K in Kortrijk komen. Dus kan je jezelf de vraag stellen of je niet hetzelfde probleem creëert, zeker met de maandagmarkt en de lokaalmarkt van Heule in het achterhoofd. Graag zie ik er dan ook, zoals Wijkteam Centrum voorstelde via Kortrijk Spreekt, liever een vergroening van de markt. Op dit moment is er echter nog geen definitieve beslissing genomen over wat er zal gebeuren op de veemarkt. Er werd eerder al geëxperimenteerd met de vergroening van de veemarkt, dus kan dit perfect uitgebreid worden naar de volledige veemarkt. (Lees verder onder fotoreeks)

De eerste stappen

De eerste stappen die ondernomen moeten worden is het uitwerken van het concept en het businessplan. Daarvoor zal ik ook nog moeten uitzoeken wat het verdienmodel is achter de Canal Street Market. Daarna zal ik informeren of er een mogelijk is om dit eerst een jaar of 2 te mogen testdraaien in het pand en een overeenkomst te zoeken met Stad Kortrijk en eventuele investeerders om het project te financieren. Ik heb dit idee al afgetoetst bij medestudent Jochen Mahieu (die ook mee was tijdens ons tweede bezoek de Canal Street Market), en die was geïnteresseerd om dit idee mee te helpen uitwerken. Hij kent namelijk al enkele lokale handelaars die gebruik kunnen maken van de retail space. Bovendien kan hij, via Switch Visuals, ook instaan voor de promotie van het project.

Bronnen

Inhabitat. (2016). Opening Canal Street Market [Photo album]. Retrieved from https://www.flickr.com/photos/inhabitat/albums/721 57677203885806

Schulman, A. (n.d.). What to eat at canal street market, nyc’s new asian-influenced food hall. Retrieved from https://www.thrillist.com/eat/new-york/canal-stree t-market-nyc-asian-food

Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bioscoop De Gouden Lanteern [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59783 (Geraadpleegd op 03-04-2020)

Kortrijk Spreekt. (2019) Retrieved from https://kortrijkspreekt.be/nl-BE/ideas/geen-markth al-maar-een-groene-invulling-voor-de-veemarkt