Tips voor jonge ondernemers: Podcast met Erich Joachimsthaler (deel 3)

Bron: YouTube: Pieter Valcke

Hoe bouw je een sterke community met meer engagement als startup?

De community vormt de kern van veel succesvolle startups.

Er zijn talloze verhalen over startups die de weg naar enorme groei vinden door eerst te beginnen met kleinere communities. Craigslist begon als een e-maillijst voor evenementen. Instagram begon met het uitnodigen van zeer invloedrijke mensen om hun product te gebruiken. Facebook stelde hun platform eerst enkel op één universiteit beschikbaar en nadien breidde het zich uit naar het sterke platform dat wij kennen op vandaag de dag.

Wees heel duidelijk over wat het probleem is dat je wilt oplossen, en hoe je dit wilt aanpakken. Wat is de missie van je startup? Wat is de purpose? Bouw daar een community omheen, niet om je product of merk. Het product/dienst zal veranderen, dus focus op het probleem.

Zorg ervoor dat elk lid van je community zich speciaal voelt.

Je wilt dat elk lid het gevoel krijgt dat ze een voorrecht hebben. En je eerste paar leden zijn extra speciaal omdat ze hun vertrouwen bij jouw startup leggen. Dit wil zeggen dat ze een achterliggende voorkeur hebben waarom ze voor een minder bekende brand/service gaan. Wat lokt mensen specifiek naar jouw platform/product?
Het is belangrijk dat je goed weet waarom klanten voor jouw startup kiezen.

Door je vroege community op de één of andere manier alleen of exclusief te houden, zullen uw leden een gevoel van verbondenheid voelen dat van groots belang is voor een gezonde gemeenschap. Als je bijvoorbeeld in de kledingindustrie actief bent en je T-shirts wilt verkopen is het altijd interessant om een limited run te maken. De vroege leden hebben op die manier iets unieks en voelen zich speciaal op die manier.

Als je ervoor zorgt dat je leden zich speciaal voelen, zullen ze je sneller onthouden. In feite hoef je hiervoor niet alle verantwoordelijkheid te dragen. De leden kunnen ervoor zorgen dat andere leden zich speciaal voelen met minimale input van jezelf. Je moet gewoon het goede voorbeeld geven. Schenk aandacht aan leden en onthoud dingen over hen. Wees persoonlijk. Als je dit doet, zullen andere leden hetzelfde onderling doen.

Wanneer leden zien dat ze als een individu worden behandeld zullen ze zich gewaardeerd voelen. We willen ons allemaal gewaardeerd voelen , waarom zou je tijd investeren in een gemeenschap als je wordt genegeerd of als je denkt dat je mening waardeloos is? 

Bouw de community voor de klant, niet voor jezelf.

De grootste fout die startups maken wanneer ze beginnen met het opbouwen van een community, is dat ze er alles aan doen om viraal te gaan. Ze vragen constant om likes en reviews. Daarbij vergeten ze dat deze mensen al hun meest waardevolle bezit investeren: hun tijd.

Aangezien je met deze mensen hebt gesproken, zou je een goed idee moeten hebben van wie ze zijn en wat hun problemen zijn. Je community zou moeten werken om die problemen voor hen op te lossen, zelfs voordat uw product dat doet. Het primaire doel van een gemeenschap is om waarde te creëren voor de leden, zodat ze worden beloond voor hun tijd en energie.

Creëer een Conversation Platform.

Een groep mensen is pas een community als de mensen in de groep een relatie met elkaar opbouwen. En we bouwen relaties op door middel van gesprekken.

Ik ben persoonlijk zelf een grote fan van LinkedIn Groups voor nieuwe communities. Omdat iedereen er al is, zijn ze bekend met de interface. Je kunt ook evenementen hosten om relaties tussen leden op te bouwen. 

Een online gesprek kan op veel verschillende manieren worden gekarakteriseerd, maar laten we ons voorlopig op twee aspecten concentreren:

Een synchrone gesprek gebeurt in real time, wanneer de partijen allemaal aanwezig op hetzelfde moment. 

Bij een asymmetrisch gesprek zijn niet alle partijen gelijk, maar is er een die dominant of bevoorrecht is. Of met andere woorden, de hoeveelheid en kwaliteit van berichten is niet in alle richtingen hetzelfde. Elke chat is een goed voorbeeld van een symmetrisch conversatieplatform, aangezien chatpartijen in de meeste aspecten gelijk zijn en vergelijkbare berichten uitwisselen. Terwijl een blogpost en zijn commentaren de typische asymmetrische opzet vertegenwoordigen, waarbij de blogpost het centrale, dominante element is en de commentaren eromheen staan.

Het hoeft daarom ook geen platvorm te zijn, mond aan mond reclame blijft nog steeds zijn kracht behouden. Maar het biedt een manier om te connecteren met elkaar.

Zorg ervoor dat elk lid zich gehoord voelt, inspraak is key!

Het is erg belangrijk dat leden weten dat er iemand luistert, ook al ben je alleen. Reageer altijd op elk bericht of opmerking. 

Er zullen ongemakkelijke stiltes zijn in een gloednieuwe community. Het is onvermijdelijk. Maar blijf sterk en blijf boeien met een grote, glanzende glimlach. Zodra je de wielen aan het draaien hebt, begint de gemeenschap je energie op te nemen en een eigen momentum op te bouwen.

Groei gestaag.

Nu je gemeenschap aan het rollen is, is het belangrijk om deze te laten groeien door gestaag meer mensen binnen te halen om de energie hoog te houden. Blijf geleidelijk mensen binnenhalen. Wees geduldig. Voor je het weet, heb je een grote, bloeiende gemeenschap die jarenlang zal dienen als de basis van je bedrijf, product en klantenbestand.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.