Student aan het woord: Jens Verhoeven over zijn internationale ervaring in Salamanca

Uitzicht Jens Verhoeven

Eind september 2020 vertrok ik naar het zonnige Salamanca, een pittoreske oude stad op 2u rijden van Madrid. Dankzij Covid was het plannen van mijn Erasmus wat moeilijker verlopen dan verwacht, normaal gezien zou ik een half jaar verblijven in Lima, Peru maar dat moest last minute dus worden aangepast. Zo kwam ik uiteindelijk bij, het voor mij onbekende, Salamanca terecht.

 

Ik kreeg de vrijheid om een universiteit te zoeken tussen al de partnerscholen van Howest, en dat zijn er een hele hoop over de hele wereld. Mijn natuurlijk instinct vertelde me om het zo ver mogelijk te zoeken omdat dat ongetwijfeld beter zou zijn. Maar ik vergat even hoeveel Europa te bieden heeft en hoeveel er binnen ons eigen continent te ontdekken valt. 

Met een geluk bij een ongeluk ontdekte ik dus hoe aangenaam het is om jezelf inwoner van Salamanca te noemen voor een halfjaar. Bij het kiezen van een Erasmuslocatie hou je best rekening met enerzijds de stad waar je terechtkomt en anderzijds de kwaliteit van de universiteit. Naar mijn mening scoorde Salamanca op beide van deze factoren zeer positief. Het is een echte studentenstad met de oudste universiteit van Spanje. De kwaliteit van de universiteit is zeker niet ondermaats, de universitaire gebouwen maken ook deel uit van de bezienswaardigheden van de stad. De stad zelf is relatief klein en voelt heel erg jong aan, het deed me wat denken aan Leuven. Cafés aan overvloed, pintjes aan een euro, muziek in de straten, koffiebarretjes en gezellige pleintjes waar je tot rust kan komen, … samengevat: voldoende zaken om je een semester mee bezig te houden, zeker als je rekening houdt met het feit dat ik tijdens Covid studeerde in Salamanca en de stad normaal nog veel meer levendigheid kent.

Erasmus in het algemeen is een ervaring die ik iedereen sterk aanraad, het klinkt enorm cliché maar het is echt dé manier bij uitstek om jezelf beter te leren kennen. Je wordt in een nieuwe omgeving geplaatst met culturen en mensen die je niet kent, en dat vraagt voor aanpassingen. Aanpassingen waardoor je jezelf van een andere kant leert kennen, een vorm van zelfkennis waar je de rest van je leven op kan teruggrijpen. Daarnaast is het uiteraard ook erg leuk om de onbekende plekken rondom de stad te ontdekken en nieuwe zaken uit te proberen.

 

Twijfel je nog aan Erasmus of aan de locatie in Salamanca en zit je nog met vragen, dan mag je gerust aan de verantwoordelijke voor buitenlandse studies mijn contactgegevens (Jens Verhoeven) vragen en beantwoord met ik alle plezier jouw vragen! 

1 thought on “Student aan het woord: Jens Verhoeven over zijn internationale ervaring in Salamanca

  1. Pingback: Studenten aan het woord: internationale studie – Netwerkeconomie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.