Woord van de week: Netwerkeconomie

Een ander soort economie

Eind jaren ’80 begin in de economie de zogenaamde “increasing returns revolution” Het  besef dat positieve feedbackloops zorgen voor totaal andere economische kenmerken. Positieve feedbackloops creëren “complexiteit”. Complexe systemen hebben andere eigenschappen dan de klassieke evenwichtssystemen die sinds de 19e eeuw in de mechanica en later ook in de economie als basis golden. Hier ligt de basis voor het idee dat “Netwerkeconomie” complementair is aan bedrijfseconomie.

Windmolen zonder wieken levert meer energie op @duurzaamnieuws.nl

Dotcom-bubbel

Het is in de context van die dotcom-bubbel dat het begrip “netwerkeconomie” vaste voet aan de grond kreeg. Investeerders met weinig kennis van complexiteit wilden maar al te graag geloven dat de klassieke economische waarderingsmaatstaven op internetondernemingen niet van toepassing waren.

Renaissance van netwerken

In de afgelopen 2 decennia is er veel veranderd. De hype stortte in, maar de basis was gelegd. Zoals in elke hype-cycle volgt na de crash de consolidatie. De afgelopen 2 decennia werden deze ideeën steeds verder uitgewerkt. Genoeg om een “renaissance” van de netwerkeconomie te verantwoorden.

De bachelor Netwerkeconomie

Kortom, sinds begin jaren 2000 is er dus veel veranderd. De kennis is nu matuur geworden en klaar om op een systematische manier te worden doorgegeven aan studenten. In een wereld die steeds complexer wordt, is inzicht in de structuur, dynamiek en gevolgen van complexe systemen een vaardigheid waarmee je het verschil maakt, of je nu de wereld wilt veranderen, een organisatie wilt transformeren of een bedrijf wilt oprichten.

Lees de volledige whitepaper via deze download: Een andere soort economie, Rogier De Langhe.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.