Netwerkeconomie meets The Philippines, in het South Intensive Program (SIP 2019)

Vier studenten van de opleiding netwerkeconomie gingen van 2 tot 17 februari 2019 naar de Filipijnen, om er samen met lokale coöperatieven te werken rond entrepreneurship, duurzame landbouw en de strijd tegen klimaatopwarming.

De netwerkeconomisten Noran, Tom, Jens en Maxim bevonden zich in het goede gezelschap van 20 studenten van andere opleidingen van Howest en Vives (oa industriële product ontwikkeling, business management en agro-industrie). Ter plaatse werden ze omringd door 24 Filipijnse studenten met verschillende expertises. Een interdisciplinair en intercultureel project dus!

Na enkele inspirerende lezingen over de thema’s waarrond twee weken gewerkt zou worden, was het tijd voor een field visit. Elk van onze studenten benaderde een andere case:

Noran zorgde voor een inbreng van de organic fertilizer case bij Payoga, Tom volgde de case van het trading centre Agrizkaya op, Jens spande zich in voor de bamboo case om de coöperatieve van Buliwao te versterken en Maxim zette zich in voor de aqua case van CMSWIS.

Elk van de studenten ontpopte zich tot ware journalist tijdens de field visit: ze stelden tal van vragen over de huidige situatie, de drempels die ze ervaren en de betrokken partijen Uiteraard verloren ze de dromen van de cooperatieven niet uit het oog. Het proces van design thinking was in gang gezet. Nadat ze alle nodige informatie hadden verzamelden, ging onze studenten in hun groep aan de slag en werkten ze drie voorstellen uit. Enkele dagen later stelden ze die voor aan de cooperatieve, die één voorstel selecteerdern. Gedurende de tweede week werkten de studenten in groep het gekozen voorstel verder uit. Ze maakten een prototype van hun idee, ontwikkelden een business plan en verzorgden een pitch.

Op de laatste dag op Filipijns grondgebied stegen dan ook de zenuwen, want elke groep zou zijn werk voorstellen. Iedereen gaf een presentatie, een jury stelde vragen en er was een expositie waar alle prototypes te bewonderen waren. Alle cooperatieven tekenden present en waren blij met de professionele, mooie en creatieve resultaten die ze te zien kregen. Zelfs de Belgische ambassadeur in de Filipijnen – Michel Goffin – kwam en zag dat het goed was! Een waardevol project dat hij graag verder opvolgt.

Tussen al dat werken door genoot iedereen van de weekenduitstap naar de prachtige rijstvelden in Banaue, werd het zangtalent eens op de proef gesteld in een lokale karaokebar, proefden we de lokale keuken en werden mooie vriendschappen gesmeden. We deden alvast voldoende vitamine D op om met positieve energie terug aan de slag te gaan in België.   Meer info? Bekijk de website www.howest.be/sip