De opleiding Netwerkeconomie is opgebouwd op 5 pijlers. In de technologiepijler ga je in het eerste semester aan de slag met een Arduino. Een Arduino heeft sensoren (beweging detecteren, licht meten, …) en actuatoren (LED doen branden, geluid laten horen, …). Daarnaast kan je de gegevens streamen (zenden) naar een bestand op je laptop. Dat kan bijvoorbeeld met een add-in ‘data streamer’ in Office Excel. Deze data kan je dan gaan analyseren en visualiseren. De concepten die hierbij om de hoek komen kijken zijn beschrijvende statistiek om de data te interpreteren en databases om de gegevensopslag te organiseren. Hoe het probleem aangepakt kan worden, is een analyse die je in het eerste jaar in de module “logisch probleem oplossen” leert.
Met deze bouwdoos doe je een kleine experimentje om sensoren en actuatoren te begrijpen. Het doel: bouw een spel met minstens 4 knoppen en 1 LED.
In 20 lesuren de basis onder de knie krijgen, daarna via online bronnen werkende code vinden en aanpassen aan je eigen nodes, is een concrete vorm van Logisch Probleem oplossen. Hieronder enkele voorbeelden van studenten die een artikel op hun portfolio site geschreven hebben.
- Frank Driesen: Arduino, een worsteling
- Bo De Wel: Memory Game – Data streamen vanuit de fysieke wereld naar een digitale canvas
- Britt Wittoek: Data streamen
- Jarne Dekein: Data streaming
- Anthony Francis: de weg naar data opnemen en streamen
- Eli Halewyck: data streaming
- Eline Remmerie: Sociale Distance meter
- Jeppe Remy: