microbrouwerij Ruimtegids is wat een netwerkeconoom leert en doet.

We schrijven 13 september 2022. De startdag of kick-off voor 2e en 3e jaars netwetwerkeconomie.

Na een voormiddag niet-te-missen infosessies en introducties op een aantal modules, waaronder de Collective, het vernieuwde opleidingsprogramma, de keuzetrajecten is het tijd voor een leuke activiteit. Eentje die past binnen een mindset van een ondernemer van de 21e eeuw: lokaal, crowdfunding, genetwerkt met andere lokale partners. We bezoeken Ruimtegids, “DE brouwerij van Kortrijk, hoe klein we ook zijn”, dixit Arne.

Het brouwproces

Luisteren doe je het best met product uit eigen maak. We beginnen met water en een licht bierje.

Terwijl Arne enthousiast vertelt over het proces, tekenen wij in ons hoofd het bijhorende BPMN schema. We staan te midden alle ingrediƫnten en infrastructuur wat het ons gemakkelijk maakt.

Van je hobby je hoofdberoep maken

Over dit deel houden we enkele belangrijke zinnen over, zoals:

  • We zijn met 2 vennoten, gegroeid uit een vriendschap toen we 17 jaar waren. We zitten nog altijd op deze lijn en smaak, maar we hebben een goed contract opgesteld.
  • Het heeft minstens 6 jaar geduurd voor ik de stap maakte naar Ruimtegids is mijn hoofdberoep.
  • Er is veeeeeeel administratie te doen.
  • Omring je met mensen die beter zijn dan jezelf zoals een jurist of advocaat voor contracten of disclaimer op je website, een IT om je website te bouwen, partners om je product te verkopen, ….
  • Hier hebben we ons research centrum. Eens we een goed recept hebben, doen we beroep op een grote brouwerij in Heule zodat we meer dan 20 bakken bier kunnen brouwen.
  • Er is geen nieuw warm water uit te vinden. We kiezen er wel voor om op te vallen. Onze naam komt van de liefde voor Ruimtevaart en gistprocessen. Keer gistruimte om, en je hebt ruimtegids. Onze stijl is stripverhalen en daar blijven we trouw aan.

Crowdfunding

Arne heeft in zijn journalistiek opleiding als bachelorproef het onderwerp “crowdfunding” verdiept. Toen, meer dan 10 jaar geleden, een vreemd en nieuw begrip.

Ruimtegids heeft geen gebruik gemaakt van bestaande systemen zoals een Kickstarter. Ze hebben op hun website zelf het nodige in orde gebracht.

Resultaat is 85 ambassadeurs!

Levenslang bier van hier, daar wil ik ook wel voor gaan. Doe jij ook mee bij de volgende crowdfunding ronde?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.