Reportage van WTV voor Campus TV over onze opleiding
Netwerkeconomie: waarom zou je?
Ondernemen is geen vies woord. Integendeel, ondernemen maakt de wereld beter. Klimaatverandering, files, vergrijzing,… Het zijn ondernemers die door het alarmerend nieuws heen kunnen kijken en het negatieve ombuigen in iets positiefs, voor iedereen. Maar dan niet meer de klassieke ondernemers van vroeger. Ondernemers van nu zijn niet bang van nieuwe technologieën, ze omarmen de snelheid waarmee alles verandert en durven afstappen van rechttoe rechtaan businessmodellen. Ze werken samen met partners uit alle mogelijke hoeken en zoeken oplossingen voor de lange termijn in plaats van alleen maar snel te willen scoren. En als het al eens tegenzit, dan leren ze daaruit en doen het de volgende keer gewoon beter. Het maakt niet uit of je een eigen business wil opzetten of elders aan de slag wil: de toekomst is aan wie ondernemend is.
Een iets visuelere indruk van onze opleiding kan je in het onderstaande filmpje krijgen. Het filmpje werd op korte tijd in mekaar gestoken naar aanleiding van de infodag van 12 maart 2022.
Wat krijg je mee in de opleiding?
We maken van jou de ondernemer van morgen. We tonen je hoe een bedrijf of organisatie in elkaar steekt, hoe je je weg kan vinden in complexe netwerken, waar je de juiste partners kan zoeken en vinden, hoe je uitdagingen en risico’s kan inschatten en omzetten in kansen, en hoe je digitale technologie kan gebruiken om je plannen vooruit te stuwen.
We laten je vooral zelf voelen wat ondernemen inhoudt, wat samenwerken en netwerken kan opleveren, hoe je een project op poten zet en hoe je kan leren uit je ervaringen. Zodat je klaar bent om mee te schakelen met de wereld rondom jou. Hoe snel die ook mag veranderen: je blijft mee. Meer zelfs, je loopt op kop.
Omdat een beeld soms meer duidelijk maakt dan woorden, hebben we een poster gemaakt die de netwerkeconomie duidt en de positie en skills van de ondernemer van de 21ste eeuw te midden deze nieuwe wereld plaatst. Je kan onze poster hier downloaden.
Transitie model?
Ondernemen alleen is niet voldoende. Het gaat over veranderingsprocessen met een andere mindset. Bedrijven en organisaties helpen om deze verandering in attitude te realiseren is één van de voornaamste taken van de business innovator. Uiteraard kan je ook zelf aan de slag vanuit deze mindset.
De poster “Mindset Shift voor organisationele processen” vat de noodzakelijke verandering heel goed samen in één beeld. Voor een grotere (afdrukbare) versie van de poster: download hier.
Voor wie?
Je bent creatief, je zoekt je inspiratie overal en je houdt van samenwerken. Je ziet problemen en zoekt naar oplossingen. Je bekijkt de dingen graag even vanop een afstand, maar je steekt daarna al even graag de handen uit de mouwen om de dingen aan te pakken. Je bent nieuwsgierig naar wat digitale technologieën kunnen betekenen. En ja, je wil de wereld verbeteren.
Hoe pakken we het aan?
Ons programma is gebaseerd op vijf pijlers:
- entrepreneurship,
- digitale skills,
- research,
- community building,
- keuzetraject.
Verwacht bij ons geen klassiek uurrooster met afgebakende vakken en taken. We halen de wereld naar Howest, met (internationale) sprekers en gastprofessoren of met opdrachten uit het werkveld. Je trekt er ook zelf op uit: via bedrijfsbezoeken, inspiratiereizen of werkplekervaringen. Op je eentje, maar vooral in groep. De docenten zijn er niet alleen om je kennis aan te reiken, maar om je te coachen. We zorgen voor snelle feedback, zodat je op koers blijft. We werken dan ook niet met examens, maar evalueren het hele jaar door, via projecten, stages of proeven. We verwachten initiatief en engagement en geven je in ruil een pak inspiratie en ervaringen.
In de brochure voor 2022-2023 vind je onze aanpak gebundeld weer.
Waar kan je aan de slag na je opleiding?
Het mag gezegd. Met je indrukwekkend pakket aan ondernemerszin, creativiteit, technologische kennis en people skills kan je terecht bij bedrijven en organisaties in alle mogelijke sectoren. Ze hebben jou nodig om future-proof te worden: als teamcoach of change manager, als projectbegeleider of data analist, of als conversation manager.
Of je start natuurlijk gewoon met een eigen onderneming.
Interesse?
De wereld jaagt ons op en snelt aan ons voorbij. We hebben nood aan koplopers die de verandering durven trekken en kansen zien waar anderen alleen maar problemen zien. Ben jij een koploper? Stuur dan snel een mailtje naar ne@howest.be of vul het contactformulier in. We antwoorden met plezier op je vragen.
Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Soundcloud of blijf gewoon op de hoogte door onze blog te volgen op deze website.
De bachelor Netwerkeconomie is een opleiding van de Hogeschool West-Vlaanderen.